sobota, 24 stycznia 2015

Racuszki Twarogowe








RACUSZKI TWAROGOWE
250g Mąki  Wrocławskiej
250g twarogu
20g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
100g masła
100g rodzynek
skórka z połowy cytryny
tłuszcz do smażenia,
szypta soli

Drożdże wymieszać z mąką i rodzynkami, dodać sól, cukier, twaróg, jajka oraz startą skórkę z cytryny i zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie za pomocą łyżki wykładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuszki z obu stron (można smażyć bez tłuszczu, ale na nieprzywierającej patelni!). Podawać na gorąco z dowolnymi owocami i kompotem. Smacznego!
Zapomnieli dopisać masło ze należny dać do ciasta 
Zródło : https://www.facebook.com/mojamakabasia

3 komentarze: